07.05—07.05.2017

JA VISST! — Linnéa Blakéus Calder

 

Utstillinga er ope
laurdag kl 12-16
sundag 13-17

Linnéa Blakéus Calder ble etter 6 års studier innen gullsmedsfaget uteksaminert fra

Guldsmedehøjskolen i København med Diplom (Master) i formgivning, 1979.

De første fire årene studerte hun ved Guldsmedskolan i Strålsnäs, Sverige, inkludert et år med tegning på aftonskolan ved HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, i Göteborg. 1975-76. 

Sammen med sin mann og partner David Alexander Calder startet hun verkstedet, Calder design studio i Klepp kommune i 1982, som i år har 35 årsjubileum.

I 2003 flyttet de sitt verksted til Ryfylkegaten 22 i Stavanger, der de var i nesten 10 år. Våren 2015 flyttet de verkstedet igjen, denne gangen til Atelierhuset - Tou scene, Stavanger Øst, sammen med 17 andre kunstnere innen visuell kunst, hvor de har et lyst og varmt verksted og gode kollegaer!

Siden 1985 har Linnéa arbeidet som kunsthåndverker med smykker og større objekter, hovedsaklig i metall. Hun har deltatt i en mengde gruppeutstillinger i Norge og i den senere tid, utstillt i gruppeutstillinger internasjonalt; i "La Frontera" i USA og Mexico, en utstilling der temaet var om grenseproblematikken. "Paradigme" som var en vandreutstilling på flere museer og gallerier i Europa, "Nordic jewellery" som også ble vist på kunstindustrimuseene og i flere gallerier i Europa, og "The 17th Silver Triennale" vist i Norge og i Tyskland.

I 2010 hadde hun sin første separatutstilling med tittelen "På naken hud - Smykker", som ble vist på Hå gamle prestegard der tematikken var DNA og genmanipulering.

Linnea Blakeus Calder mottok Rogaland fylkes kulturstipend i 2015.

Blakéus Calder sine arbeider er innkjøpt av Nordenfjeldske kunstindustrimuseum,

 

I utstillingen JA VISST! er det naturens evighetssyklus, som er temaet og inspirasjonen til min utstilling. Tittelen har jeg hentet fra diktet "Ja visst gjør det ont när knoppar brister, varfør skulle annars våren tveka" fra diktsamlingen For trädets skull av Karin Boje, Sverige, utgitt i1936. I diktet ligger en erotisk lengten, men samtidig en påminnelse om at vi er en del av et større kretsløp. Den repeterende, evige rytmen i naturen, naturens evighetsmaskin, mens vi mennesker som individer er høyst forgjengelige, er vi på samme tid del av naturens syklus. 
Utstillingen er en hyllest til våren og Uoroboros, evighetens syklus.

 

Utstillingen JA VISST! er på mange måter en fortsettelse av min separatutstilling

På naken hud, som ble vist på Hå gamle prestegard i 2010, der tema i utstillingen var DNA og Genmanipulering.

Hver minste frøkapsel har kimen til liv i seg og vet instinktivt hva dens oppgave er her i livet. I dette sårbare samspillet er vi mennesker med på å påvirke naturen og vår egen fremtid, med blant annet forskning, genmanipulering og miljøforurensing. Vannet som eksisterer på jorden er det samme vannet som har vært her siden jordens opprinnelse. Det er ikke kommet til nytt vann utenfra - alt inngår i en evighetens Ouroboros sirkel.

Trondheim og av private samlere. I Vestlandske kunstindustrimuseum er hun representert sammen med David. Utenriksdepartementet UD, har kjøpt inn to arbeider til sin samling, av Linnea og David Calder, i forbindelse med utstillingen Paradigm.

Samarbeidsprosjekter mellom David og Linnéa har ført til flere oppdrag til kirker i Rogaland. Nytt kirkesølv "NÆRVÆR" til Domkirken i Stavanger ble ferdigstilt i 2012, som var en testamentarisk gave fra Nora Smedvig. 

Linnéa fikk et utsmykkingsoppdrag å tegne og utføre en religionsnøytral minnelund for Klepp kyrkje som fikk tittelen "Fuglane syng i sorga". Utsmykkingen ble utført i granitt og tre, og ble ferdigstilt i samarbeid med David Calder i 2011.

Som kunsthåndverker har det vært et vidt spenn i oppdragsbaserte prosjekter; fra unike smykker i sølv, gull og edelstener, til design av kumlokk i støpejern "Slå ring om verdier" som utsmykking i uterom i forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014, et oppdrag fra Gosen skole, Stavanger. 

Parallelt med egen kunstnerisk virksomhet arbeidet Linnéa og David med Den Kulturelle Skolesekk - prosjekter årene 2005 - 2011 for ungdomskoleelever i hele Rogaland. I designprosjektet, med work shop "Stolen - et sitteobjekt", deltok i alt 2500 elever under de 6 årene i regi av kommuner og Rogaland fylke. I tillegg til å arbeide med egen kunst er Linnéa for tiden prosjektleder for utstillingen "Multiply- mitt hjem" som er NK temautstilling 2017 med NKVN som arrangør.

Previous
Previous

20.05—25.06.2017 Signe Christine Urdal

Next
Next

18.02—12.03.2017 Jan Terje Rafdal